O estetskih posegih imamo ljudje velikokrat napačne predstave. Vendar pa so mnogi estetski posegi tudi zdravstveno pomembni. Uporaba botoksa ni namenjena zgolj za pomlajevanje obraza, temveč tudi za zdravljenje bruksizma (škripanja z zobmi), zmanjšanje prekomernega potenja, korekcijo nasmeha pa tudi drugje v medicini (nevrologija, urologija ipd.). Botoks (izvirno botox) je zdravilo, ki se uporablja za zmanjšanje pretiranega krčenja mišic ter zmanjšanje delovanja žlez pri prekomernem slinjenju in potenju. V estetski kirurgiji pa se najpogosteje uporablja za različne predele obraza. Pomaga preprečevati poglabljanje gub in gladi prve že opazne gubice na obrazu in vratu.

KAKŠNI SO NJEGOVI UČINKI IN KOLIKO ČASA TRAJAJO?

Botoks začne običajno učinkovati 5–10 dni po injiciranju. Deluje 4–6 mesecev, vendar popušča postopoma. Njegov učinek je odvisen od uporabe mimike – najprej popusti na mestih, kjer najpogosteje uporabljamo mimiko, običajno je to okoli oči. Ko učinek popusti, je stanje enako kot pred injiciranjem in ni nič slabše. Kratkoročni učinek je torej pomlajen in svež videz, medtem ko je dolgoročni učinek preprečevanje poglabljanja gub. Sam poseg injiciranja je hiter, saj traja nekje 30 minut, in minimalno boleč. Obraz predhodno očistijo ter označijo točne injiciranja, nato botoks tudi indicirajo s tanko iglo. Po posegu lahko normalno nadaljujete svoje opravke, odsvetuje se zgolj uporabo savn ter športno aktivnost. Redko pa se po posegu pojavi glavobol.

KDAJ JE PRIMEREN ČAS ZA UPORABO BOTOKSA?

Najprimernejši čas za začetek uporabe je zelo individualno pogojen. Ženske (tudi moški) se namreč zanj odločijo, ko jih začnejo motiti gubice na obrazu. Velikokrat jih zmotijo komentarji znancev, da so videti utrujene ali slabe volje in se posledično odločijo za spremembo. V povprečju pa se za poseg odločijo ženske po 30. letu starosti. Večina potem redno nadaljuje in to postane rutinska skrb zase – tako kot obisk kozmetičarke ali frizerke. Zgornjo mejo za uporabo botoksa je težko opredeliti, saj je uporaba pogojena s tipom kože, načinom staranja, kajenjem in podobnimi dejavniki. Ko je namreč stanje obraza takšno, da nekirurške tehnike ne dajo več učinka oziroma stanje le poslabšajo, je treba razmisliti o kirurškem načinu pomlajevanja. Še zanimivost, botoks uporablja več žensk kot moških, vendar pa se zanimanje tudi pri moških povečuje.

UPORABA BOTOKSA: ZA ALI PROTI?

Staranju žal ne moremo ubežati, nanj vpliva več dejavnikov: genetska predispozicija, način življenja, izpostavljenost UV-žarkom, prehrana, kajenje, stres idr. Na te dejavnike lahko delno vplivamo, na proces staranja pa ne. Lahko pa z estetsko medicino vsaj delno ublažimo znake staranja na obrazu in tako izgledamo točno tako, kot se tudi počutimo – mladostno in sveže. Z uporabo različnih polnil lahko obraz pomladimo tudi za 10–15 let, vendar se proces staranja s tem ne ustavi. Namen estetskih posegov ni, da se prelevimo v mlado tridesetletnico, ampak je način, da omilimo nepravilnosti oziroma posledice staranja, ki nas obremenjujejo. Tako postanemo ponovno zadovoljni s svojim videzom. Odgovor na vprašanje za ali proti je odvisen od vsakega posameznika. Nekaterih znaki staranja ne motijo, medtem ko drugi niso zadovoljni s svojim videzom. Njim bo obisk pri estetskem kirurgu omogočil ponovno zadovoljstvo s seboj.