Laserski posegi

Večina ljudi prizna, da se ne veseli obiska zobozdravnika, saj ga pogosto povezujejo s svedri, brušenjem in bolečino. Laserska tehnologija je v zobozdravstvo prinesla velik napredek, zato si upamo trditi, da so zobozdravstveni posegi z laserjem bolj prijetni in prijaznejši od klasičnega zdravljenja zob.

Energija laserskega žarka namreč učinkuje specifično in selektivno, in sicer samo na točno določena zobna tkiva, medtem ko ostala tkiva v neposredni okolici ostanejo povsem nepoškodovana.

Zobozdravstveni posegi z laserjem niso samo bolj prijetni in udobni za pacienta, ampak so tudi storitve in izdelki, ki jih naredimo z laserjem, bolj kakovostni in trajnejši.

Laser za mehka tkiva in laser za trda tkiva

V naši zobni ordinaciji uporabljamo laser za mehka tkiva Nd:YAG ter laser za trda in mehka tkiva Er:YAG, saj lahko dober uspeh pri zdravljenju dosežemo le s kombinacijo obeh vrst laserjev.

LASER ZA MEHKA TKIVA – Nd:YAG
(1064 nm)

LASER ZA TRDA IN MEHKA TKIVA  – Er:YAG
(2940 nm)
Absorbira se v hemoglobinu in pigmentih, ki so sestavni del DLESNI Absorbira se v vodi, ki je sestavni del DLESNI, ZOB in KOSTI
Uporabljamo ga za rezanje DLESNI Uporabljamo ga za rezanje in odstranjevanje DLESNI, ZOB IN KOSTI
Primeren je za enostavnejše posege na dlesni, obdelovanje zob in kosti ni mogoče Primeren je za bolj zahtevne posege na dlesni,
z njim obdelujemo tudi zobe in kost
Deluje termično (vroči rez), zato posegi z njim niso povsem neboleči, v večini primerov je anestezija potrebna Deluje hladneje kot laser za mehka tkiva, zato so posegi veliko manj boleči, v večini primerov anestezija ni potrebna
Celjenje je hitro Celjenje je izjemno hitro
Ker prodira globoko v tkiva, je odličen za globoko dezinfekcijo vseh vrst tkiv Deluje površinsko

Za posege na dlesni laser Er:YAG, zaradi njegovih številnih prednosti (bolj hladen rez, manj boleči posegi, lepše in hitrejše celjenje dlesni …), uporabljamo mnogo pogosteje kot Nd:YAG.

Laser za trda in mehka tkiva (Er:YAG) ima v Sloveniji samo 5 % zobnih ordinacij, med njimi tudi naša.
Cena nakupa laserja Er:YAG je namreč 10-krat večja od Nd:YAG in ostalih laserjev za mehka tkiva, saj je tehnologija izdelave laserja Er:YAG zelo zahtevna, zato je na svetu malo tehnoloških podjetij, ki so sposobna izdelati to vrsto laserja. Pri delu z laserjem mora imeti zobozdravnik veselje za nenehno učenje in odkrivanje novih področij zobozdravstva, kjer laser lahko uporabi, ter voljo in čas, da nenehno nadgrajuje svoje znanje.

Prednosti posegov z laserjem:

  • manj obiskov pri zobozdravniku,
  • anestezija med posegi običajno ni potrebna,
  • posegi so manj invazivni,
  • rane se hitreje celijo,
  • manj je krvavitev,
  • šivanje ran večinoma ni potrebno,
  • delujejo protivnetno,
  • uničujejo bakterije,
  • manj je okužb.

Zanima me več

Več informacij in podrobnosti o posameznih posegih, ki jih lahko opravimo z laserjem, najdete v meniju Laserski zobni posegi. Kako so videti v praksi, pa si oglejte v spodnjem videoposnetku.