Kirurški posegi

Kirurški posegi z laserjem v primerjavi s klasičnimi kirurškimi posegi prinašajo veliko prednosti:

  • ne uporabljamo skalpela,
  • manj je krvavitev,
  • šivanje ran večinoma ni potrebno,
  • ker so manj invazivni, se rane po posameznem posegu veliko hitreje celijo,
  • ker laser deluje razkužilno, so okužbe po posegu manj pogoste.

Za učinkovite zobozdravstvene posege z laserjem z najboljšimi rezultati je izjemno pomembno, da ima zobozdravnik na razpolago tako laser za mehka tkiva kot tudi laser za trda tkiva. Če želimo poseg v celoti opraviti z laserjem, moramo imeti oba, saj lahko samo z laserjem za trda tkiva (Er:YAG) odstranimo tudi kost, kar je zelo pomembno pri kirurških posegih.

Ste vedeli, da …

… imajo laser za mehka tkiva skoraj vse zobne ordinacije v Sloveniji, laser za trda tkiva pa le 5 % slovenskih zobnih ordinacij? Med njimi je tudi naša.

Pacientu bolj prijazno zdravljenje in hitrejše okrevanje

Zadebeljene, otečene ali krvaveče dlesni so poleg bolečin najpogostejši znak, da je prišlo do težav, zaradi katerih je treba obiskati zobozdravnika. Zobozdravniki imamo nato več metod, kako posamezno težavo odpraviti. Danes klasično kirurško metodo vse pogosteje nadomeščamo s sodobno lasersko.

V naši ordinaciji imamo na voljo laser za mehka in laser za trda tkiva, zato običajno izberemo laserske posege, saj z njimi poskrbimo za pacientu bolj prijazno zdravljenje in hitrejše okrevanje v primerjavi s klasičnimi kirurškimi posegi.

Bolj zdrave dlesni, bolj zdravi zobje

  • Ko zob obnovimo z novo prevleko in pri tem ne upoštevamo pravila biološke širine, lahko pride do vnetja in krvavenja dlesni ob novi prevleki.
  • Pri zobnem vsadku (implantatu) prav tako lahko pride do vnetja okoliških tkiv.
  • Okrog modrostnega zoba pogosto nastane žepek. Pojavijo se oteklina in težave pri požiranju. Laser je nepogrešljiv pripomoček za odpravo težav z modrostnimi zobmi, saj z njim odstranimo žepek, preoblikujemo dlesen in tako vzpostavimo boljše pogoje za vsakodnevno čiščenje.
  • Pri puljenju zob je včasih težko odstraniti vso vneto tkivo iz zobne alveole. Zato se pojavijo težave in otekanje. Da se temu izognemo lahko z laserjem že med samim puljenjem odstranimo vneto tkivo iz zobne alveole in jo razkužimo.

Te težave lahko z laserjem brez rezanja in šivanja dlesni precej hitreje in enostavneje odpravimo kot s klasičnim kirurškim posegom, pri katerem bi morali uporabiti skalpel.

Z laserjem odstranimo vneto tkivo, po potrebi stanjšamo zadebeljeno vneto dlesen ter področje razkužimo. Zaradi razkužilnega učinka laserja so komplikacije po posegih veliko redkejše.
Na ta način so dlesni ponovno rožnate, zdrave in ne krvavijo.
Življenjska doba zoba se zato podaljša.

Zanima me več

V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate, kako potekajo nekateri kirurški posegi z laserjem:

Odstranjevanje zadebeljene dlesni