Odprava smrčanja

Med 30 % in 40 % odraslih ljudi smrči. Smrčanje je lahko začasno in se pojavi kot posledica zamašenega nosu v času prehladov in alergij ali kot posledica polipov in vnetja obnosnih votlin. Bolj moteče je dolgotrajno smrčanje, do katerega pride zaradi nihanja tkiv v žrelu – zlasti mehkega neba in jezička.


Normalen pretok zraka

Smrčanje – oviran pretok zraka

Smrčanje – nevarna nadloga za smrčača in njegove bližnje

Dejstvo je, da smrčeči ljudje največkrat smrčanja ne prepoznajo kot težavo. Veliko bolj pa to moti njihove partnerje, zato je lahko smrčanje povod za resne partnerske težave.

Premagovanje težjega dihanja v času, ki je namenjen počitku, lahko povzroči številne neprijetnosti, kot so nemirno spanje, jutranji glavobol, razdražljivost, kronična utrujenost, nižja koncentracija, slabo razpoloženje, prekomerna zaspanost čez dan in zmanjšanje libida.

Smrčanje je tudi eden izmed glavnih simptomov obstruktivne apneje med spanjem (OSA), ki se je ne sme spregledati, saj lahko vodi v resna zdravstvena stanja (povišan krvni pritisk, aterosklerozo, povečano tveganje za srčno in možgansko kap, srčno popuščanje, motnje srčnega ritma, sladkorno bolezen, debelost, depresijo, erektilno disfunkcijo …).

Te težave lahko preprečimo, tako da ugotovimo, kaj je vzrok smrčanja in ga čim prej odpravimo. Če je vzrok smrčanja nihanje tkiv v žrelu, to lahko storimo na več načinov:

 • s pršili oziroma spreji (dolgotrajna uporaba se odsvetuje),
 • z uporabo ortodontskih pripomočkov ponoči (lahko so neprijetni in neudobni),
 • z aparatom CPAP (zahteva nošenje maske med spanjem – izredno neprijetno),
 • s kirurškim posegom (potrebna sta anestezija in daljše obdobje okrevanja, saj je zelo invaziven),
 • z laserskim posegom (postopek NightLase je neboleč, zato poteka brez anestezije, za uspešno terapijo pa so potrebne 3 obravnave).

TERAPIJA NightLase, REVOLUCIONARNA POT DO KAKOVOSTNEGA SPANCA

Če je vzrok smrčanja v žrelu, je lahko hitra in učinkovita rešitev laserski poseg. Med terapijo NightLase s toploto laserske svetlobe spodbudimo krčenje obstoječega kolagena ter sintezo novega kolagena v ustni sluznici. Na ta način dosežemo, da se tkivo mehkega neba in korena jezika učvrsti. Tako omogočimo nemoten pretok zraka v pljuča, kar zmanjša glasnost smrčanja.

Prednost terapije NightLase je, da je postopek neboleč, zato ne zahteva anastezije in uporabe kemičnih sredstev. NightLase terapija je izjemno varen pristop k rešitvi težav s smrčanjem in nima stranskih učinkov.

2_A_SmrcanjeDihalna pot je ovirana, pacient smrči 2_B_SmrcanjeLaserska terapija NightLase 2_C_SmrcanjeDihalna pot je prehodna, smrčanje je zmanjšano

V naši ordinaciji se poslužujemo dveh metod: klasične in švicarske metode, ki se med seboj razlikujeta v časovnem razporedu in številu posegov, obe pa sta nadvse učinkoviti in prinašata odlične rezultate. Za uspešno terapijo so torej potrebne tri do štiri obravnave z laserjem. Vsaka traja 40 minut, izvedemo pa jih v obdobju petih ali šestih tednov.

TERAPIJA POSEBNOSTI IN PODROBNOSTI O POSAMEZNI METODI SI LAHKO PREBERETE V ZLOŽENKI:


  PRENESITE SI BREZPLAČNI PRIROČNIK Z NASVETI O ODPRAVI SMRČANJA

  Ime (obvezno)

  Vaša e-pošta (obvezno)

  Zanima me več

  V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate zakaj smrčimo in kako poteka postopek odprave smrčanja z laserjem:

   • Zakaj smrčimo – video

   • Kako poteka odprava smrčanja z laserjem