Podaljšanje klinične krone z laserjem

Ko je zob poškodovan do te mere, da ga ni več možno obnoviti z zalivko oziroma s plombo, je potrebna izdelava prevleke oziroma zobne krone. Pri tem je pomembno, da zobozdravnik pravilno obrusi zob in obzobna tkiva ustrezno pripravi na namestitev zobne krone, sicer lahko pozneje pride do zapletov, kot sta krvavenje dlesni in morebitno uničenje obzobnih tkiv.

Da zaplete preprečimo, je treba obzobna tkiva ustrezno pripraviti oziroma zagotoviti primerno
biološko širino.

Kaj je biološka širina?

Biološka širina je strokoven izraz za potrebno razdaljo med vrhom kosti in robom nove prevleke.

Vrh kosti mora biti odmaknjen vsaj 3 mm od roba nove prevleke, da ob novi prevleki ne pride do krvavečih in vnetih dlesni ter dolgoročno do trajnega uničenja obzobnih tkiv.

Premajhna biološka širina –
potreben je poseg

Ustrezna biološka širina –
po posegu

Vrh kosti lahko odstranimo na dva načina – z laserjem ali s kirurškim posegom.

Z laserjem manj boleče in prej do prevleke

Ko ugotovimo, da zoba ne bo več možno obnoviti s plombo, si večina čim prej želi prevleko. Če gre za manj obsežen odlom zoba, lahko kost in dlesen odstranimo z laserjem. Laserski poseg je hitrejši in manj invaziven postopek od klasičnega kirurškega posega, saj šivanje rane ni potrebno, pa tudi okužbe so po laserskem posegu manj pogoste. Zdravljenje dlesni in kosti je izjemno hitro, po posegu ne nastane brazgotina. Posledično lahko zobozdravnik prej namesti novo prevleko.

Z laserji za mehka tkiva, ki jih imajo v Sloveniji skoraj vse zobne ordinacije, odstranimo samo dlesen, ne moremo pa odstraniti kosti in posledično ne moremo doseči biološke širine. Dlesen se zato okoli nove prevleke vname in ob ščetkanju krvavi.

Globok odlom zoba

Premajhna biološka širina

Dlesen se vname in ob ščetkanju krvavi

Da zagotovimo ustrezno biološko širino, nujno potrebujemo še laser za trda tkiva Er:YAG, s katerim odstranimo tudi kost. Tega ima samo 5 % zobnih ordinacij v Sloveniji – med njimi je tudi naša.

INFORMACIJE

Kadar je odlom zoba obsežnejši in globlji, je potreben kirurški poseg. Ker že sam poseg traja dlje časa, pa tudi zdravljenje dlesni in kosti je po kirurškem posegu počasnejše kot po laserskem posegu, morate na namestitev nove prevleke čakati dlje.

Niste prepričani, ali je laserski poseg primeren za vaš poškodovan zob? Naročite se na posvet.

Kako z laserjem zagotovimo biološko širino in namestimo novo prevleko?

Z laserjem odstranimo del kosti in dlesni, da zagotovimo ustrezno biološko širino. Šele takrat lahko zobozdravnik natančno odtisne predel zoba ob dlesni, da zobotehnik izdela popolnoma prilegajočo se prevleko.

manj obsežen odlom
mrtvega zoba do kosti

odstranitev kosti z laserjem

zaceljena kost in dlesen

Ko se kost in dlesen zacelita, zobozdravnik vstavi zatič in nato namesti novo prevleko.

izdelava zatička z nazidkom

namestitev nove prevleke

dlesen se lepo prilega novi prevleki

Zanima me več

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako zobozdravnik z laserjem poskrbi za primerno biološko širino.