Fluoriranje zob

Postopek fluoriranja je povsem enostaven in neboleč, z njim pa zaviramo nastanek kariesa. Ko ustni higienik ali zobozdravnik na zobno površino nanese fluoride, se ti vgradijo v zobno sklenino, ki je nato bolj odporna na škodljivo delovanje kislin, ki jih v usta vnašate s hrano oziroma nastajajo v procesu razgradnje hrane v ustih.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako poteka fluoriranje zob (posnetek je v angleščini):
Nanos fluoridov

Skrbna ustna higiena + fluoriranje = popolna kombinacija za zdrave zobe

Temeljita ustna higiena, ki vključuje redno ščetkanje zob, nitkanje in uporabo medzobnih ščetk, je osnova za zdrav in lep nasmeh. Svoje zobe lahko pred kariesom dodatno zaščitite s fluoriranjem. Raziskave so namreč pokazale, da fluoriranje v primeru začetnega pojava kariesa pomaga remineralizirati sklenino. To je še dodaten razlog, da redno obiskujete zobozdravnika, ki vam bo po potrebi svetoval fluoriranje ali drug preventivni ukrep, da se izognete bolj agresivnim zobozdravniškim posegom.

Vas zanima, kaj vse še lahko sami storite za zdravje svojih zob? Naročite se na posvet.

INFORMACIJE

Kdaj je fluoriranje še posebej pomembno?

Fluoriranje je posebej pomembno, ko je tveganje za nastanek kariesa največje:

  • Pri otrocih je največ možnosti za pojav kariesa med izraščanjem zob.
  • Čeprav je med 25. in 55. letom tveganje za nastanek kariesa manjše, redno hodite na preglede, kjer vas bo zobozdravnik opozoril na morebitne spremembe in vam svetoval, kako preprečiti razvoj kariesa.
  • Po 55. letu starosti se tveganje za razvoj kariesa spet poveča. Vzroki za to so hormonske spremembe v starosti in s tem sprememba sestave sline, umik dlesni in posledična razgaljenost zobnih korenin, ki so manj odporne na karies.

Rezultati fluoriranja so najboljši, če ga opravite po čiščenju zobnega kamna, saj je takrat površina zob brez oblog in je fluoriranje najbolj učinkovito.

Za optimalno zaščito priporočamo, da odrasli zobe fluorirate enkrat letno, otroci pa na 6 mesecev.

Zanima me več

Zob ne morete fluorirati sami, saj za to poskrbi ustni higienik ali zobozdravnik, lahko pa poskrbite za temeljito ustno higieno, ki prav tako pripomore k preprečevanju nastanka kariesa. V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate, kako to pravilno storite:

Pravilno ščetkanje zob

Pravilno nitkanje medzobnih prostorov

Pravilna uporaba medzobne ščetke