Pravilna ustna higiena

Vsakodnevno ščetkanje zob je izjemno pomembno, vendar pa še zdaleč ni dovolj. Za ustrezno čiščenje ustne votline morate namreč uporabiti tudi zobno nitko in medzobno ščetko, s katerima dosežete težko dostopna mesta, ki jih s ščetko sicer ne bi. Tako preprečite, da bi se tam nalagale zobne obloge, ki se sčasoma spremenijo v zobni kamen, ki povzroči vnetje dlesni.

Zobe čistite vsako jutro in vsak večer

Že nekaj minut pravilnega ščetkanja lahko zadostuje za temeljito očiščenje zob in obzobnih tkiv. Na zobno ščetko nanesite zobno kremo in ščetko pod kotom 45 stopinj rahlo pritisnite ob dlesen. Pričnite z nežnimi potegi od dlesni proti vrhu zoba. Ko končate s ščetkanjem zunanjih ploskev zob, nadaljujte še s ščetkanjem notranjih. Zaključite s ščetkanjem vseh griznih površin.

Pravilno čiščenje zob 

Ne pozabite niti na natančno čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko in/ali medzobnimi ščetkami. Za celostno ustno higieno s ščetko podrgnite tudi jezik. Bakterije, ki so na jeziku, so namreč lahko vzrok slabega zadaha.

Zobno ščetko menjajte na 3 mesece

Ko boste izbirali zobno ščetko, vam priporočamo, da se odločite za mehko ščetko s čim več ščetinami. Več ščetin namreč pomeni tudi boljši dostop do sicer težje dostopnih mest, mehke ščetine pa zmanjšajo možnost za poškodbo zobnih in obzobnih tkiv.

Menjavo zobne ščetke priporočamo na 3 mesece. V primeru bolezni, kot so angina, prehladna in druga virozna obolenja, zamenjajte zobno ščetko takoj po prestani bolezni. Zobno ščetko zamenjajte tudi v primeru, ko so ščetine zobne ščetke obrnjene navzven, čeprav od zadnje zamenjave še niso minili 3 meseci.

Če imate protezo, potrebujete posebno zobno ščetko, ki je namenjena samo čiščenju protez in je temu primerno tudi oblikovana. Za čiščenje proteze uporabite navadno tekoče milo in nikakor ne zobne kreme, saj lahko ta poškoduje material, iz katerega je izdelana proteza.

Z nitko nad zobne obloge med zobmi

Zaradi pestre ponudbe različnih nitk pacienti včasih ne veste, po kateri nitki poseči. Priporočamo nitke, ki ob stiku s slino rahlo nabreknejo. Za nego mostičkov in zobnih vsadkov obstajajo posebne zobne nitke.

Zobna nitka je nepogrešljiva pri čiščenju zob, ker z njo dosežete mesta, ki jih s ščetko ne morete. Osnovni namen zobne nitke je čiščenje medzobnih prostorov, pravilna uporaba nitke pa vam omogoči, da očistite tudi predele pod dlesnimi in odstranite obloge, ki bi lahko povzročile vnetja.

Kako pravilno nitkati?

Za posamezno nitkanje zadostuje 25 cm do 40 cm zobne nitke, ki jo ovijete okoli sredincev ali izdelate zanko, kot je prikazano v spodnjem videoposnetku. Palec in kazalec uporabite za vodenje nitke. Z žagajočimi gibi vstavite nitko med zobe, nato pa jo vlecite okrog zobnih vogalov od roba dlesni do vrha zoba.

Pravilno nitkanje zob

Medzobna ščetka za celovito ustno higieno

Določene večje medzobne prostore lahko očisti le medzobna ščetka. Priporočamo uporabo medzobne ščetke največjega premera, ki jo lahko še brez težav in bolečin nežno potisnete v medzobni prostor. Premajhna medzobna ščetka namreč medzobnih prostorov ne očisti dovolj temeljito, prevelika pa lahko poškoduje dlesen.

Pravilna uporaba medzobne ščetke