Trde zobne obloge ali zobni kamen

V ustih vsakodnevno nastajajo mehke zobne obloge. Največkrat so prostemu očesu nevidne, zato je zelo pomembno, da redno skrbite za ustrezno ustno in zobno higieno, ki vključuje ščetkanje, nitkanje in uporabo medzobne ščetke. Zgolj uporaba zobne ščetke namreč ne zadostuje, saj z njo ne morete temeljito odstraniti oblog v medzobnih prostorih, kar lahko storite samo z nitko in medzobno ščetko.

1. Gingivitis-before-and-after-3
Pred odstranitvijo zobnega kamna
1.-Gingivitis-
Po odstranitvi zobnega kamna

Ko iz malega nastane velik problem

Če mehkih zobnih oblog ne odstranjujete temeljito in redno, se 12 ur po njihovem nastanku začne proces spreminjanja mehkih zobnih oblog v trde, ki jih imenujemo tudi zobni kamen. Ta se od mehkih zobnih oblog razlikuje tudi po tem, da je viden, saj je lahko krem, rumene ali celo rjave barve.

To ni edini razlog, da je v ustni votlini nezaželen. Zaradi njegove hrapave površine je idealno mesto za kopičenje dodatnih mehkih zobnih oblog, obenem pa neredno odstranjevanje trdih zobnih oblog povzroča še vnetje dlesni in pojav parodontalne bolezni.

Trde zobne obloge – trdovraten sovražnik

Ko zobne obloge zatrdijo, jih ne morete odstraniti sami. V naši ordinaciji to s posebnimi napravami in instrumenti naredi ustna higieničarka, ki poleg odstranitve zobnega kamna zgladi še površino zob. S tem prepreči prehitro ponovno nalaganje trdih zobnih oblog in pojav parodontalne bolezni ter vam omogoči lažje redno (vsakodnevno) čiščenje zob.

Zanima me več

Na dodatna vprašanja z veseljem odgovorimo na osebnem posvetu, kako je videti odstranjevanje zobnega kamna, pa si lahko ogledate v spodnjih videoposnetkih (videoposnetka sta v angleščini):

Odstranjevanje zobnega kamna z ultrazvokom