Zabarvanje zob

Zabarvanje zob delimo na notranje in zunanje zabarvanje. V večini primerov vzrok zabarvanja zob ali posameznega zoba ni resnejša bolezen. Kljub temu zabarvanje pogosto pomembno vpliva na posameznikovo samozavest, saj se zobje lahko obarvajo sivo, rjavo, rumeno, zeleno modro, rdeče rjavo, zeleno ali celo roza.

  • Zunanje zabarvanje je posledica jemanja zdravil, kajenja, uživanja določene hrane ali pijač (kava, čaj, črno vino …). Vzrok je lahko tudi slaba ustna higiena. Poleg zdravil (žvečilne tablete, sirupi …) lahko zobe obarvajo tudi nekateri vitamini in železo.
  • Na notranje zabarvanje zob lahko vplivajo dednost, poškodbe zob, stomatološki posegi ter nekatere bolezni in jemanje antibiotikov (tetraciklinov) med nosečnostjo. Vzrok je lahko tudi prevelika količina zaužitega fluora (fluoroza), ki se na zobeh kaže v obliki črt ali madežev.

Z odstranitvijo zabarvanja ponovno do belih zob

Zunanje zabarvanje lahko odstrani ustni higienik, zadostuje pa samo en obisk. V primeru, da so zobje po odstranitvi zabarvanosti še vedno izpostavljeni vzrokom zabarvanja (kajenje, pitje kave …), je treba postopek čez nekaj mesecev ponoviti.

Odstranitev notranjega zabarvanja zob je bolj zahtevna od odstranitve zunanjega, zato morate obiskati zobozdravnika, ki vam bo na podlagi analize vzroka zabarvanja in obsega prizadetosti posameznega zoba predlagal možne rešitve:

  • notranje beljenje zoba,
  • zalivko,
  • protetično rešitev zabarvanja.

Zanima me več

Več o odstranjevanju zabarvanja in kako ga preprečiti, si lahko ogledate v spodnjih videoposnetkih (videoposnetka sta v angleščini):

Odstranjevanje zabarvanja z napravo EMS