Protetika

Ko so obstoječi zobje tako poškodovani, da jih ni več možno obnoviti do te mere, da bi še naprej služili svojemu namenu, je izjemno pomembno, da pri izdelavi prevlek ne pazimo zgolj na estetiko, ampak tudi na njihovo kakovost in funkcionalnost. Pri tem je bistveno, da pred namestitvijo zobne prevleke ali proteze natančno pripravimo dlesen, sicer lahko pozneje pride do zapletov, kot so:

  • vnetje,
  • krvaveče in/ali otečene dlesni,
  • bolečina oziroma nelagodje ob ugrizu,
  • padanje proteze iz ust.

Zakaj bi pulili zobe, če jih lahko uporabimo kot nosilce za protetiko?

Primeri, ko so za namestitev nove prevleke potrebni le minimalni posegi, so redki. Pogosto je zob odlomljen pod nivojem dlesni ali pa je težava karies, ki sega globoko pod dlesen. Pri klasičnem pristopu bi morali pred namestitvijo prevleke izvesti kirurško operacijo ali pa tak zob izpuliti in namestiti implantat. Pri posegu z laserjem lahko dlesen in tudi kost okoli zalomljenega zoba odstranimo – tako je zob še vedno primeren nosilec za protetiko. Na ta način je poseg precej manj invaziven in boleč, zato lahko hitreje namestimo prevleko. Kako je to mogoče, izveste tu.

Priprava dlesni na namestitev protetike

Pri pripravi dlesni ob zobeh, kjer nameravamo namestiti nove prevleke, moramo biti pozorni na več stvari:

  • Odstraniti je treba parodontalne žepe ob zobeh, na katerih nameravamo narediti nove prevleke. Ker v primerjavi s klasičnim kirurškim posegom pri posegu z laserjem ne uporabljamo skalpela in šivov, se dlesen lepše in hitreje zaceli ter je zato prej pripravljena za namestitev prevlek. S tem posegom preprečimo vnetje in krvavitev dlesni ob novih prevlekah.
  • Če je dlesen neenakomerno razrasla okoli zob, ki jih nameravamo pripraviti za namestitev prevleke, dlesen estetsko preoblikujemo. Dlesen tako funkcionalno in estetsko lepo zaobjame novo prevleko.
  • Vsaka ustna sluznica je unikatna in ima svoje anatomske posebnosti. Če uporabljate protezo in ta ne stoji ustrezno na svojem mestu, je to lahko posledica sluzničnih gub, ki pri jedi destabilizirajo protezo.
    Z laserskim posegom na sluzničnih gubah in ustrezno prilagoditvijo proteze v zobnem laboratoriju lahko težavo odpravimo. Na ta način je proteza bolje pritrjena v ustih, ne da bi za to morali ponovno čez celoten postopek izdelave proteze.

Zanima me več

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate, kako so potekali nekateri protetični posegi v naši ordinaciji.