Kaj je protetika?

Zobna protetika je veja dentalne medicine, ki se ukvarja z nadomeščanjem izgubljenih zob.

Izgubljene zobe lahko nadomestimo na dva načina – s fiksno in snemno zobno protetiko. Ime pove, kakšen je način pritrditve nadomestka v ustih.

Fiksna protetika

Pri fiksni protetiki gre za nadomestke zob, ki so trajno pritrjeni v ustih. Namestijo in cementirajo se namreč na obstoječe obrušene zobe, zato jih pacienti ne morete sami odstraniti iz ustne votline. Ker so nepremični in na videz povsem enaki kot stalni zobje, so izjemno funkcionalni.

Primeri fiksne protetike:

  • mostički,
  • zobne krone,
  • luske,
  • keramične zalivke, ki se cementirajo na zob (inlay, overlay).
mosticek

Mostiček

zobna_krona

Zobna krona

V naši ordinaciji se vedno odločamo za izdelavo fiksne protetike s pomočjo najsodobnejše tehnologije CAD/CAM. Napake v materialu, ki so se dogajale pri izdelavi protetike po stari metodi brez računalniške podpore, so izključene. Tako naši pacienti dobite zelo natančen in kakovosten protetični nadomestek.

INFORMACIJE

Snemna protetika

Med snemno protetiko prištevamo delne in totalne zobne proteze, ki jih lahko pacienti sami odstranite iz ust in vsakodnevno čistite v umivalniku pod tekočo vodo.

totalna_snemna_protezaTotalna snemna proteza

delna_snemna_protezaDelna snemna proteza

Snemna protetika je med pacienti načeloma manj priljubljena, saj ni povsem nepremična, čeprav je pravilno nameščena. Pacienti protezo pogosto občutite kot moteč tujek v ustih, saj njena velikost oslabi zaznavanje okušanja hrane, sprva pa tudi ovira naravno gibanje jezika in posledično govor. Poleg tega je snemna proteza v primerjavi s fiksnimi protetičnimi rešitvami včasih tudi estetsko manj privlačna.

Ravno iz teh razlogov se za snemno protetiko odločimo samo v primerih, ko ne moremo izdelati fiksne protetike.

V naši ordinaciji so pacientom na voljo tudi najnovejše snemne protetične rešitve:

  • Pri izdelavi totalnih protez se v zadnjem času velikokrat odločimo za izdelavo proteze iz biokompatibilnih materialov.
  • Pri izdelavi delnih protez poleg tega kovinske zapone nadomestimo z belimi zaponami. Na ta način dosežemo, da so delne proteze tudi estetsko izpopolnjene.

V naši ordinaciji za pacienta vedno izberemo najbolj funkcionalno, najbolj natančno in najbolj estetsko dovršeno rešitev. Mnoge izmed njih niso opisane na naši spletni strani, zato vas vabimo, da se oglasite v naši ordinaciji, da skupaj izberemo najprimernejšo rešitev za vas.

Naročite se na posvet

Zanima me več

Več informacij in podrobnosti o fiksni in snemni protetiki najdete v meniju Protetika.