Snemna protetika

Snemna proteza je sestavljena iz enega ali več nadomestnih zob, ki jih lahko pacienti sami odstranite in vzamete iz ust. Glede na to, koliko zob je treba nadomestiti, obstajata dve vrsti protez:

 • Totalna snemna proteza je sestavljena iz akrilatnega dela (roza barva), ki nadomešča dlesen, in iz umetnih zob. Kovinskih delov ni. Ta proteza je primerna takrat, ko pacient nima nobenega svojega zoba več.
 • Delna snemna proteza je sestavljena iz akrilatnega dela (roza barva), ki nadomešča dlesen, umetnih zob in kovinskega dela. Ta proteza je primerna takrat, ko ima pacient še nekaj svojih zob.

Totalna snemna proteza

Delna snemna proteza

Kako izbrati pravo rešitev zase?

Na podlagi pogovora z vami in pregleda stanja morebitnih preostalih zob presodimo, katera rešitev je za vas najprimernejša, ter vam pri odločitvi pomagamo s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem.

Med številne dejavnike, ki jih je treba pri odločitvi upoštevati, med drugim sodijo:

 • stanje preostalih zob v ustih,
 • postavitev preostalih zob v ustih,
 • vaš zobni ugriz,
 • vaše splošno zdravstveno stanje,
 • vaše želje o času nošenja proteze,
 • vaše estetske zahteve,
 • druge individualne želje.

Da vam bomo lahko odgovorili na vsa vaša vprašanja in svetovali najprimernejšo rešitev za vas, vas vabimo, da nas obiščete.

Naročite se na posvet

INFORMACIJE

Neopazna in kakovostna snemna protetika

Sodobna stomatologija želi kovinske materiale zamenjati z bolj estetskimi. Kovinski zobni nadomestki so namreč zaradi svojega neestetskega videza vse manj zaželeni med pacienti, saj so zelo opazni.

V fiksni protetiki so materiali, iz katerih izdelujemo kakovostno protetiko naravnega videza, že dobro poznani in razviti (na primer keramika).

V snemni protetiki se intenzivni razvoj na področju estetike dogaja šele zadnja desetletja. Vzrok za to sta želja po ohranitvi določenih lastnosti kovin, kot je trdnost, in potreba po dodatnih fizikalnih lastnostih, kot je elastičnost, ki so potrebne na določenih delih delne proteze.

Novi materiali, ki jih uporabljamo, ne vsebujejo nobenih toksičnih snovi ali alergenov in so biokompatibilni. S tem se izognemo v zadnjem času vse bolj pogostim alergijskim reakcijam pacientov na akrilat (del proteze, ki predstavlja umetno dlesen).

Na ta način svojim pacientom zagotovimo samozavesten in lep nasmeh tudi takrat, ko izgubite svoje zobe.

Delna proteza včasih –
zelo opazen kovinski del

Delna proteza danes –
manj opazen kovinski del

Delna proteza prihodnosti, ki je ob določenih izpolnjenih pogojih možna že danes

Začasna snemna protetika

 • Ko ne želite, da izpulimo zobe, čeprav niso dovolj zdravi

Za namestitev dolgotrajne protetične rešitve potrebujemo zdrave zobe. Velikokrat preostali zobje v ustih za to žal niso dovolj zdravi. Ker razumemo, da se težko odločite za puljenje, ko na zobu sami ne vidite obolenja, vam sedaj lahko ponudimo bolj sprejemljive rešitve.

Včasih smo v takih primerih ponudili kratkotrajen začasen protetični izdelek, ki ni bil estetsko sprejemljiv. V ustih je bil zelo nestabilen, pogosto se je celo zlomil. To obdobje je zato pacientu predstavljalo neprijetno izkušnjo.

Danes lahko izdelamo estetsko sprejemljiv in veliko bolj stabilen protetični nadomestek. Tako to obdobje za pacienta ne predstavlja več neprijetne izkušnje.

Protetični nadomestek včasih

Protetični nadomestek danes

 • Ko čakanje na izpad zob ni možno

Čakanje na izpad zob ni vedno možno. Prizadete zobe je treba včasih nujno izpuliti. V obdobju, ko se dlesen in kost celita, vam ponudimo začasno rešitev.

Včasih smo v takih primerih ponudili kratkotrajen začasen protetični izdelek s črnimi zaponami, ki estetsko ni bil sprejemljiv. Poleg tega je bil v ustih zelo nestabilen, pogosto se je celo zlomil. To obdobje je zato pacientu predstavljalo neprijetno izkušnjo.

Včasih – protetični nadomestek s črnimi zaponami

Danes imate namesto protetičnega nadomestka s črnimi kovinskimi neestetskimi zaponami na voljo protetični nadomestek z belimi zaponami.

Danes – protetični nadomestek z belimi zaponami

Bele zapone vse pogosteje nadomeščamo z belimi fasetami. Protetični izdelek z belimi fasetami je še bolj stabilen in tudi estetsko bolj dovršen.

Danes – protetični nadomestek z belimi fasetami

ZANIMA ME VEČ

Za vas smo pripravili predstavitev 4 primerov izdelave snemne protetike iz naše ordinacije. Ogledate si jih lahko na spodnji povezavi.

Snemna protetika iz naše ordinacije

Imate dodatna vprašanja? Nanje vam lahko najbolje odgovorimo po pregledu in pogovoru z vami, ko bomo točno poznali vaše želje in videli stanje vaših zob.

Naročite se na posvet