Enostavni posegi in zalivke

Skeleči zobje, bolečina, ko zaužijemo toplo ali hladno živilo, odkrušen zob, karies … To je le nekaj najpogostejših vzrokov, zakaj večina obišče zobozdravnika. Veliko jih kljub bolečinam z obiskom odlaša do zadnjega trenutka, saj se bojijo bolečega odpravljanja njihovih vzrokov.

Časi, ko so zobozdravniki zdravili zobe z izjemno invazivnimi metodami, so mimo. Danes so zobozdravstveni posegi zahvaljujoč laserski tehnologiji veliko manj invazivni, imajo pa tudi druge prednosti, ki pripomorejo k zmanjšanju števila obiskov pri zobozdravniku.


Manj boleča in trajnejša rešitev

Ker je laserska tehnologija izjemno natančna, saj energija laserskega žarka učinkuje le na točno določena zobna tkiva, lahko z laserjem zdravimo samo oboleli del zoba, zdrav del in druga tkiva v neposredni okolici pa ostanejo nedotaknjena. Ker laser deluje razkužilno, posledično po zdravljenju tudi manjkrat pride do vnetja.

Z laserjem opravljamo tako zahtevne kot enostavne posege v ustih. Med slednjimi so:

  • odprava skelenja občutljivih zobnih vratov,
  • zdravljenje herpesov,
  • zdravljenje aft.

Bolj obstojne zalivke, manj obiskov pri zobozdravniku

Pri klasičnem postopku izdelave bele zalivke zobno površino nabrazdamo zgolj z jedkanjem s fosforno kislino.

Pri izdelavi bele zalivke z uporabo laserja zobne površine ne nabrazdamo samo z uporabo fosforne kisline, ampak zobno površino obdelamo tudi z laserjem. Tako pripravimo optimalno mikroskopsko hrapavost zoba za dobro pritrditev zalivk. Zalivke izdelane z uporabo laserja Er:YAG so zato bolj obstojne.

Zanima me več

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako potekata lasersko odstranjevanje kariesa in izdelava bele zalivke, ali pa se naročite na posvet, kjer vam bomo individualno svetovali.

Lasersko odstranjevanje kariesa in izdelava bele zalivke

Lasersko zdravljenje herpesa in izdelava bele zalivke