Zdravljenje koreninskih kanalov v zobu

Zdravljenje koreninskih kanalov ali endodontsko zdravljenje je potrebno takrat, ko pride do vnetja ali odmrtja zobne pulpe (skupek živcev in žil znotraj zoba), ki je posledica globokega kariesa ali druge obsežne poškodbe zoba. Zaradi vnetja oziroma odmrtja se v zobnih kanalih pojavijo bakterije, ki se v takem okolju nemoteno razmnožujejo, s tem pa povzročajo še večjo škodo.

Če granuloma, kroničnega vnetja, ki je posledica vnetja zobne pulpe, ne zdravimo pravočasno in predvsem temeljito, lahko pride do izgube zoba. Zato je izjemno pomembno, da pri zdravljenju koreninskih kanalov odstranimo tako celotno vneto oziroma odmrlo tkivo kot tudi vse bakterije, da se te ne morejo naprej razmnoževati. V nasprotnem primeru se lahko vnetje ponovi.

Zakaj bi izruvali zob, če ga lahko uspešno zdravimo?

Vsak zob ima unikatno anatomijo koreninskih kanalov, poleg osnovnih kanalov ima pogosto še dodatne stranske kanale.

Koreninske kanale lahko čistimo in izpiramo na klasičen način, kar ni vedno uspešno, ker ne moremo očistiti stranskih kanalov, zato velikokrat zob še vedno boli.

V naši ordinaciji zato klasično čiščenje in spiranje vedno dopolnimo z uporabo Er:YAG laserja s katerim dosežemo popolno očiščenje koreninskih kanalov (PIPS).

Lasersko čiščenje koreninskih kanalov je zelo učinkovito, saj laserski žarek doseže tudi mesta, ki jih s klasično tehniko ni mogoče doseči. Tako uničimo bakterije tudi na izjemno težko dostopnih mestih v stranskih kanalih, zato je končni rezultat zdravljenja zoba veliko boljši.

Vas skrbi topa, ponavljajoča se bolečina v zobu? Naročite se na posvet.

Kako poteka lasersko čiščenje koreninskih kanalov v zobu?

1. korak (PIPS)
Z laserskim žarkom Er:YAG ustvarimo fotoakustične valove v dezinfekcijski tekočini, kar omogoča popolno očiščenje koreninskega sistema zoba.

2. korak
Z laserskim žarkom Nd:YAG na stenah koreninskega sistema zoba dosežemo globoko dezinfekcijo.

Zanima me več

V spodnjih videoposnetkih si lahko ogledate, kako poteka čiščenje koreninskih kanalov zoba z laserjem.

1. korak laserskega čiščenja koreninskih kanalov v zobu (PIPS) – fotoakustični valovi v dezinfekcijski tekočini v koreninskem sistemu zoba

1. in 2. korak laserskega čiščenja koreninskih kanalov v zobu

INFORMACIJE