Otroško zobozdravstvo

Redki otroci (pa tudi odrasli) gredo z veseljem k zobozdravniku. Starši in zobozdravniki tako poskušamo delati z roko v roki ter na različne načine spodbujamo otroke – s štampiljkami po opravljenem zobozdravniškem pregledu ali drugo nagrado, ki razveseli otroka in vsaj malo omili strah.

Zavedamo se, da bodo otroci verjetno že zaradi splošno razširjenega strahu pred zobozdravnikom vedno potrebovali spodbudo, vendar pa smo trdno prepričani, da jim lahko zahvaljujoč laserju obisk naše ordinacije približamo in jim pomagamo premagati strah.

Veliko otrok se namreč boji zvoka in vibracij, ki jih povzroča zobozdravniški sveder. Ker je zvok laserja podoben pokanju, med delom pa ne pride do vibracij, je otroke posledično manj strah.

Manj boleči posegi, manj strahu in več priložnosti za dobro zobozdravstveno nego

Nekateri otroci imajo hud strah pred zobozdravniškim posegom, ker jih dejansko boli in bolečino težko prenašajo. Boli jih tudi apliciranje injekcije, s katero preprečimo pojav bolečine pri vrtanju. Ker pri posegu z laserjem sklenino in dentin odstranjujemo skoraj brez bolečin in vrtanje za zalivko dejansko poteka brez injekcije, je celoten poseg precej manj boleč. Posledično je otroke manj strah, zobozdravnik pa ima veliko boljše možnosti za ustrezno zobozdravstveno nego in zagotavljanje zdravja otroških zob.

Tudi vaš otrok nerad obiskuje zobozdravnika? Naročite se na posvet, da vašemu otroku skupaj približamo skrb za ustno in zobno higieno.

Ko mlečne zamenjajo stalni zobje

Stalni zob je treba takoj po izrastu zaščititi z zalitjem, da pozneje ne pride do kariesa v anatomskih jamicah na zobu. Laser nam omogoča, da dezinficiramo globoke jamice na zobu in naredimo površino hrapavo, da se zalitje dobro drži na zobu.
Z laserjem torej lahko dezinficiramo tudi globlje ležeča tkiva, kamor ne moreta ne sveder in ne tekočina. Ker zalijemo popolnoma čisto jamico brez bakterij v njej, se karies v poznejših letih ne pojavi, otrok pa potrebuje manj zobozdravstvenih posegov, zato so tudi obiski pri zobozdravniku redkejši in predvsem prijetnejši.

Zanima me več

Katere prednosti še ima zdravljenje zob z laserjem ter kako poteka, si lahko preberete in ogledate na spodnjih podstraneh:

INFORMACIJE