Botoks

Vbrizganje botoksa je najpogosteje izvajana estetska storitev na svetu. To ni presenetljivo, saj je poseg enostaven, varen in skoraj neboleč. Z njim ublažimo ali celo povsem odpravimo izrazne (mimične) gube, ki poleg postaranega izgleda dajejo tudi videz nenehne zaskrbljenosti, utrujenosti ali slabe volje.

Botoks je primeren za glajenje dinamičnih gub:

1A

Botoks ni primeren samo za glajenje gubic

Čeprav večina botoks pozna kot sredstvo za glajenje gubic, lahko z njim rešimo še vrsto različnih (predvsem nevroloških) bolezni. Botoks (botulin toksin tipa A) je namreč zdravilo, ki se v prvi vrsti uporablja za zmanjšanje pretiranega krčenja mišic ter zmanjšanje delovanja žlez pri prekomernem potenju in slinjenju.

Preprečevanje škrtanja z zobmi

Pri škrtanju z zobmi ponoči (bruksizem) prekomerno stiskamo žvečne mišice, kar privede do obrabe zob, jutranjih glavobolov, boleče čeljusti in nespečnosti. Vse te zdravju škodljive ali pa vsaj neprijetne posledice bruksizma lahko preprečimo z vbrizganjem botoksa v žvečno mišico, saj s tem oslabimo njeno delovanje in pretirano krčenje. Poseg z botoksom za pacienta pomeni tudi slovo od neudobne opornice.

3.skripanje
Posledica škrtanja z zobmi
Zdravi zobje (levo), obrabljeni zobje (desno)

Omenjen poseg ima tudi estetski učinek. Zmanjša se namreč izrazitost čeljusti in obraz iz kvadratne preide v ovalno obliko.


Izrazita žvečna mišica (pred posegom)

Mišica je oslabljena (po posegu)

Postopek je enostaven. Za boljšo predstavo si lahko ogledate naslednji posnetek:

Korekcija nasmeha 

Z botoksom si pomagamo tudi pri korekciji nasmeha, ko je zgornja dlesen med smejanjem pretirano izpostavljena. S tem, ko v točno določeni mišici vbrizgamo botoks, onemogočimo njuno pretirano krčenje ter posledično dosežemo spust zgornje ustnice, zato dlesen ni več moteče izpostavljena.

4 b
Moteče izpostavljena dlesen
4
Spuščena zgornja ustnica in zakrita dlesen

2

Zmanjšanje prekomernega potenja

V naši ordinaciji ga v poletnih mesecih uporabljamo predvsem za zmanjšanje prekomernega potenja (hiperhidroza), saj botoks zmanjša prevajanje impulzov po živčnih končičih, ki oživčujejo žleze znojnice, in tako prepreči prekomerno izločanje znoja na mestih zdravljenja (pazduhe, dlani, podplati …).

Kako poteka pomlajevanje z botoksom?

  • Pred posegom. Preden se odločite za poseg, se pogovorimo o primernosti posega, učinkih, ki jih lahko z njim dosežemo, ter seveda vašem zdravstvenem stanju. Če je poseg za vas primeren, se dogovorimo za termin posega, mestih aplikacije in količini botoksa, ki jo bomo vbrizgali.
  • Sam poseg ne traja več kot 30 minut. Najprej vam kožo očistimo, nato pa z drobnimi iglicami apliciramo botoks v izbrane mišice. V naši ambulanti uporabljamo botoks Vistabel (proizvajalec Allergan), ki je edino zdravilo v Sloveniji z uradnim dovoljenjem za uporabo v estetske namene.
    Poseg je minimalno boleč, saj za manj bolečo aplikacijo uporabljamo hladne obkladke, anestetično kremo in po potrebi drugo lokalno anestezijo. Mesto vboda je že takoj po posegu komaj opazno.
  • Po posegu. Ker je poseg minimalno invaziven, posebnega okrevanja ni, paziti morate le, da se izbranega predela še 2 uri po posegu ne dotikate in imate še 4 ure po posegu glavo v pokončem položaju. V tem času vam odsvetujemo sklanjanje, ležanje in pretirane telesne aktivnosti. Prvih pet dni po posegu se izogibajte masaži izbranega predela in kožo varujte pred zunanjimi vplivi, kot so vročina, mraz in UV-svetloba.

Učinek botoksa je viden že po 5 do 10 dneh, deluje pa še 4 do 6 mesecev po posegu.

Vsem našim pacientom smo nenehno na voljo za nasvete in vprašanja – pred in tudi po posegu.

Nekaj informacij o botoksu in kakšne rezultate lahko z njim dosežemo, najdete tudi na spodnjih povezavah (videoposnetki so v angleščini):

Kako izgleda sam poseg? (videoposnetek)

INFORMACIJE

Zanima me več

Ker želimo obdržati normalno mimiko obraza in izražanje čustev, količino vbrizganega botoksa individualno prilagodimo glede na velikost mišice in učinek, ki ga želimo doseči. Ravno zato vam lahko na dodatna vprašanja natančno odgovorimo in ustrezno svetujemo šele na osebnem srečanju, kjer nam zaupate svoje želje.

Naročite se na posvet