Piling kože obraza z laserjem

Vidne spremembe na koži, kot so pigmentne lise, gubice ali brazgotine po aknah, so posledica hormonskih sprememb, staranja kože in izpostavljenosti različnim negativnim vplivom iz okolja, kot je sončenje. Pigmentni madeži in gubice sicer niso nevarne zdravju, imajo pa pogosto negativen vpliv na samopodobo in posledično samozavest.

Pri motečih kožnih spremembah so na voljo različne rešitve, vendar pa ima vsaka metoda svoje prednosti in slabosti:

Kreme in ostali kozmetični izdelki, ki so na voljo v prosti prodaji, kožo sicer negujejo, a ne prodrejo dovolj globoko, da bi izpolnili pričakovanja.
Kemični piling je sicer bolj učinkovit od najrazličnejših krem, vendar pa je težko natančno določiti globino prodiranja kemičnega preparata v kožo. Ker deluje na celotno površino kože, na katero je nanesen, z njim ne moremo doseči točkastega delovanja, zato je celjenje počasno.
Netočkasta laserska metoda je metoda, pri kateri se z laserjem obseva celotno površino kože. Obsevana površina nima vmesnih območij zdrave kože, zato je celjenje počasno.
Metoda točkastega laserskega pilinga je metoda, pri kateri se laserski žarek razcepi na veliko mikrožarkov, ki kožo obsevajo točkasto, med točkami pa ostajajo območja neprizadete zdrave kože. Na obsevanih točkah se iz te kože zato hitro ustvari nova lepa in zdrava koža. Čas okrevanja po posegu s točkastim laserjem je zato v primerjavi z drugimi laserskimi metodami bistveno krajši.
1a Moteca pigmentna lisa
Začetno stanje
1b Poseg s tockastim laserjem
Poseg s točkastim laserjem
1c Takoj po posegu
Takoj po posegu
1d Manj vidna pigmentna lisa
Končno stanje

Kako deluje metoda točkastega laserskega pilinga kože?

Pri pilingu s frakcionarnim laserjem obsevamo kožo z drobnimi žarki in ustvarimo tako imenovane mikrotermalne točke, ki so obdane z zdravo kožo. Med točkami lasersko obsevane kože je torej popolnoma zdrava neobsevana koža, ki pripomore k hitrejšemu celjenju, zato se ustvari nova lepa koža.

INFORMACIJE

Pri laserskem posegu ne uporabljamo preparatov ali agresivnih kemikalij, temveč zgolj z žarkom stimuliramo naravne obnovitvene procese v koži.

Tovrstni princip točkaste metode dopušča koži, da se celi veliko hitreje, kot če bi obsevali celotno področje kože naenkrat. Pri tem izkoriščamo naravni postopek celjenja, zato je čas okrevanja po točkastem laserskem posegu zelo kratek. Ustvari se nova zdrava koža, ki nadomesti nepravilnosti.

Poseg s točkastim laserjem traja približno 40 minut, sestavljen pa je iz treh korakov:

  1. Kožo očistimo.
  2. Oči zaščitimo z zaščitnimi očali.
  3. Sledi poseg. Laserski žarek občutite kot toploto in ščemenje na koži.

Kakšno je stanje po posegu s točkastim laserjem?

Takoj po opravljenem posegu je koža pordela, rdečica pa je prisotna še 2 do 3 dni. 3. dan po posegu se rdečica umiri in koža dobi videz porjavelosti po sončenju. 4. dan na koži nastanejo drobne »luske« (kot suha koža), ki pa na pogled niso moteče. Med 5. in 8. dnem se blago luščenje kože zaključi.

3.A
Rdečica takoj po posegu.
3.B
Drobne »luske« na koži (4. dan po posegu).

Kljub temu da lahko že zelo kmalu po posegu (4. dan) začnete ponovno uporabljati svojo negovalno kremo in ličila ter nadaljujete s svojimi vsakdanjimi aktivnostmi, se morate še 4 do 6 tednov po posegu izogibati soncu oziroma uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem 50+, saj je koža še vedno zelo občutljiva.

Število priporočenih obiskov

Število obiskov prilagajamo stanju kože in željam posameznega pacienta. V splošnem priporočamo 2 do 4 obiske v razmaku 4 tednov. Pozitivni rezultati so na koži vidni postopoma po vsakem posameznem posegu.

Fotografije pacientov pred in po posegu

Zanima me več

Vas motijo pigmentne lise na vaši koži? Opažate drobne gubice? Imate brazgotine po aknah?

Naročite se na posvet, da se pogovorimo, kako lahko terapijo prilagodimo vašim željam.